CORVIN ÁTRIUM

Helyszín | Budapest, VIII. Corvin sétány

Tervezés | 2015-2017

Kivitelezés | 2016-2019

Vezető tervező: Hajnal Zsolt, Kendelényi Péter
Építész munkatársak: Barabás Anna, Csörge Zita, Déri Tamás, Fekete Máté, Szalántzy Kolos, Szász László, Urbán Erzsébet, Vécsey Kristóf
Építtető: Cordia
Lépték: 33 000 m2
Fotók: Hlinka Zsolt, Juhász Norbert

Az épülettömeg és köztes terei a beépítési mutatókat legkedvezőbben kihasználó keretes beépítés, és a városi teret bővítő, sétány felé megnyíló tágas fogadó udvar ötvözéséből alakult ki. A felső szintek kifeszülnek a szabályozásban megengedett határig, ezáltal a belső udvar méretét maximalizálni lehetett. A Corvin-sétány felőli látvány fontos eleme a két oldalszárny második és harmadik emeletét összekötő híd. Maga a híd és az alatta kialakított enyhén emelkedő rézsűs tér átmenetet képez a privát és a köztér között.
Az épület megjelenését a szürkésbarna vakolatarchitektúrán körbefutó fehér szalagok és az ezeket összefogó, többségében két szint magas teraszdobozok színes foltjai határozzák meg. A lakásszámból következő nagyszámú nyílás egységesítését segíti a semleges, sötét tónusú vakolat. A homlokzatfelületet horizontálisan osztó szalagmotívum csak minden második emeleten jelenik meg. Ez a tagolás a ház léptékét vizuálisan csökkenti, és az épület még kedvezőbben illeszkedik a városrész beépítéséhez.
Az alaprajzi rendszer szerkesztésénél a racionalitás és gazdaságosság mellett a változatos belső terek megteremtése is kiemelten fontos volt. A függőleges közlekedő magok az oldalszárnyak és az ezeket összekötő keresztszárny találkozásához, az egyes ütemek súlypontjaira kerültek. A lépcsőtér és a liftek közvetlenül kapcsolódnak a 10 szint magas, természetes fénnyel átjárt belső átriumok tereihez. Szintek közötti átlátás nem csak a központi átriumban, hanem a lakásokhoz vezető padlószőnyeggel borított folyosókon is biztosított. Az oldalszárnyak középfolyosóinak oldottabb hangulatát szolgálja a közlekedőlemezek enyhe elhúzása a falaktól. A szintenként váltakozó függőfolyosószerű kialakításban a távolabb eső lakások kis “hidakról” közelíthetőek meg. Az épületben 532 lakás található.

Bán Dávid: Tömbszerűen, de mégis szellősen – Corvin Átrium, Építészfórum, 2021/05/04

Kapcsolat

Hajnal Építész Iroda Kft.

1117 Budapest, Nádorliget utca 8/F/42.

Tel: 06 1 2664805

E-mail: