120A VASÚTVONAL SZÁZADFORDULÓS ÁLLOMÁSOK REKONSTRUKCIÓ

Helyszín | Maglód, Mende, Sülysáp, Tápiószecső, Nagykáta, Farmos, Tápiószele, Tápiógyörgye, Újszász

Tervezés | 2010-2011

Kivitelezés | 2011-2012

Vezető tervező: Hajnal Zsolt
Építész munkatársak: Hajnal Ödön, Kállay Gábor, Kendelényi Péter, Lengyel Ágnes, Szalántzy Kolos, Szüle Péter
Építtető: MÁV Ingatlankezelő Kft.

Az ország egyik legforgalmasabb elővárosi vonalát, a 120A vasútvonalat 1882-ben adták át az utazóknak.
A vonalon található állomásépületek legrégebbi generációját még a pálya létrehozásával egyidős, II. osztályú MÁV-típusépületek alkotják. Ezeknek az arculata országosan ismert, állaguk általában mindenütt leromlott. Az épületek eredeti karakterisztikájukat a legtöbb esetben ugyan megtartották, ám az idők folyamán különböző oda nem illő elemekkel egészültek ki, vagy éppen megcsonkultak.
Mint kiderült, a legrégebbi épületek az építészeti értéken túl komoly érzelmi többletet képviselnek a helyi lakosok számára, akik ragaszkodnak állomásaikhoz. A megmaradt korabeli vasútállomások közel másfél évszázada hozzátartoznak a településképhez, a lakosok szemében szerves részét képezik a település múltjának és jelenének.
Irodánk és a MÁV Zrt. számára fontos volt, hogy ezek az emlékek mindenképpen megfelelő színvonalon újuljanak meg, ezért Maglód, Mende, Sülysáp, Tápiószecső, Nagykáta, Farmos, Tápiószele, Tápiógyörgye és Újszász állomásépületeit a korabeli minták, a fellelhető tervrajzok, fényképek alapján igyekeztünk korhűen felújítani. A finom részletek kiemelésével és egy visszafogottabb, az eredeti kellemes pasztellhatást megelevenítő színvilággal állítottuk helyre az épületeket. A műemléki igénnyel felújított épületek belső tereit persze mindenképpen korszerűsíteni kellett: energiatakarékos világítást, modernebb jegykiadást, vandál-biztos és víztakarékos mosdókat alakítottak ki, több helyen padlófűtés is került a várótermekbe – ami más vonalak állomásrekonstrukcióiból, még nagyobb pályaudvarok esetén is kimaradt.

Brunel-díj 2015

Bán Dávid: A sokszínűség dicsérete – a 120a vonal díjnyertes állomásai, Építészfórum, 2017/05/05

Kapcsolat

Hajnal Építész Iroda Kft.

1117 Budapest, Nádorliget utca 8/F/42.

Tel: 06 1 2664805

E-mail: